Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

"Η αδικία που πληγώνει"

  "Η αγωνία της δικαίωσης και η πίκρα από την "αδικία" οδηγούν ικανούς ανθρώπους να εγκλωβίζονται στο γεγονός που τους πλήγωσε και να στερούνται την ευτυχία και την ελευθερία. Η διαρκής ενασχόληση με την αδικία που βίωσαν τους κάνει να αποσύρονται από τον εαυτό τους, να χάνουν το ενδιαφέρον για τη ζωή και τελικά να οδηγούνται στην κατάθλιψη.
   Η αίσθηση της αδικίας πληγώνει τον ψυχικό κόσμο. Καταστρέφει την επιθυμία για ζωή, για χαρά, για συνάντηση με τους άλλους. Ορθώνει ένα κάστρο για να προστατεύσει, αλλά τελικά φυλακίζει την ύπαρξη. 
  Η αίσθηση αδικίας είναι βαρίδι που δεν επιτρέπει την ελευθερία του πετάγματος. Είναι άγκυρα που καθηλώνει στη σιγουριά της αυτοδικαίωσης και δεν επιτρέπει το άνοιγμα στο πέλαγος της ζωής. Είναι κελί απομόνωσης που σε κρατά δέσμιο της πίκρας και της απογοήτευσης.
  Η πίκρα από την αδικία απαγορεύει κάθε είδους άλλη ευχαρίστηση εκτός από τη δική της ηδονή. Ζητάει την αποκλειστικότητα της ύπαρξης. Είναι έρημος που καθιστά αδύνατη την ύπαρξη ζωής.
  Στην απονομή δικαιοσύνης νικητής βγαίνει όποιος αποδείξει ότι είναι το θύμα. Ο μηνυτής πρέπει να αποδείξει ότι έχει υποστεί βλάβη από τον κατηγορούμενο. Ο κατηγορούμενος πρέπει να αποδείξει ότι αδίκως κατηγορήθηκε. Μετά το τέλος της δίκης, θα πανηγυρίζει την δικαίωση του εκείνος που στη ζωή ήταν ο χαμένος.

Γουράκι από σφυρηλατημένο φύλλο ορείχαλκου
που αναπαριστά τη ζυγαριά της Θέμιδος 

  Η νοοτροπία αυτή έχει περάσει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων με οδυνηρό αποτέλεσμα : αντί να παλεύουν να δημιουργήσουν όρους ευτυχίας, να δυστυχούν, δίνοντας μάχες, προκειμένου να αποδειχτεί ότι έχουν αδικηθεί. Κυριαρχεί η απογοήτευση, η κούραση, η αίσθηση αδικίας. Η επικοινωνία καταστρέφεται στους παράλληλους μονολόγους που αποδεικνύουν την απογοήτευση από τις διαπροσωπικές σχέσεις. 
  Οι παρεξηγήσεις είναι διαρκείς και δίνουν αφορμή για να ροκανίζεται ο χρόνος, αφού διαφορετικά πιθανόν να μην υπήρχε τίποτα άξιο να ειπωθεί. Επομένως, αφού απουσιάζει το σημαντικό θέμα που θα δημιουργήσει το ενδιαφέρον, το κενό καλύπτεται από παρεξηγήσεις, διαμάχες και προστριβές. 
  Η καθημερινότητα των ανθρώπων, που παραιτούνται από την αναζήτηση νοήματος στη ζωή τους, από την ώριμη επεξεργασία των γεγονότων, από την διεκδίκηση της χαράς στις σχέσεις τους, από την ανάπτυξη των δημιουργικών τους δεξιοτήτων, καλύπτεται από την παρατήρηση και τον σχολιασμό της ζωής των άλλων και αναλίσκεται σε διαρκή παράπονα και άγονους προβληματισμούς.
 (...)
  Η ελευθερία καταργείται από την αίσθηση της αδικίας. Αυτός που αισθάνεται αδικημένος δεν συνειδητοποιεί ότι χάνει τη ζωή του, καθώς ο νους του γυρνάει διαρκώς στο γεγονός και στα πρόσωπα που τον πλήγωσαν. 
  Η χειρότερη αδικία που μπορεί να υποστεί κάποιος δεν αφορά τη βλάβη που του έγινε, αλλά την ομορφιά που δεν θα βιώσει, άν καθηλωθεί στο επώδυνο παρελθόν.
  Η αίσθηση αδικίας είναι εγκλωβιστική, καθώς θέτει διλήμματα. Ο αδικημένος βασανίζεται από αδιέξοδα ερωτήματα. Η κατάθλιψη που αντιπροσωπεύει την αδυναμία αίσθησης χαράς, είναι η κατάσταση όπου οδηγείται όποιος βουλιάζει στην εξαντλητική διαδικασία εξασφάλισης της δικαίωσης.
  Η συγχώρηση, όταν είναι γνήσια, ξεφεύγει από το ψυχολογικό πεδίο και δεν την αφορούν οι ψυχολογικές ερμηνείες, αφού ανήκει στον οντολογικό χώρο. Εκεί που εδράζεται η ελευθερία και η υπέρβαση της αιτιότητας.
  Η συγχώρηση πραγματώνει το θαύμα της ελευθερίας του ανθρώπου που αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στη ζωή του. Υπερβαίνει τον νόμο και την αυθόρμητη αντίδραση για εκδίκηση, διαλύοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.
  Ο υπαρξιακός ευχαριστησιακός τρόπος ζωής απαιτεί την ελεύθερη απόφαση για προσωπικό νόημα ζωής. Οι όποιες επιμέρους επιλογές κατευθύνονται προς τον πρωταρχικό στόχο. Ο αναζητητής της αυθεντικότητας γνωρίζει ότι η φθορά και ο συνεπαγόμενος πόνος που προκαλεί, υφίστανται αδιαπραγμάτευτα σ΄αυτή τη ζωή. Γνωρίζει ότι η ευτυχία δεν αναφέρεται στην απουσία πόνου, αλλά στη ζωή που δεν παραιτείται. (...) "     
     
  Αποσπάσματα από την Εισαγωγή και τον Επίλογο 
του βιβλίου του Δημήτρη Φ. Καραγιάννη με τίτλο :
"Η ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΕΙ" 
από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

 Παλεύοντας με τα ερωτήματα, μοιράζομαι μαζί σας τις απαντήσεις που κατά καιρούς βρίσκω ενδιαφέρουσες. Το ερέθισμα για την αναφορά μου στο βιβλίο του Καραγιάννη, μου έδωσε η γειτονοπούλα Μαρία από το mytripsonblog, η οποία σε πρόσφατη δική της ανάρτηση έκανε αναφορά σε μια συνέντευξη που είχε ο ίδιος δώσει στην ΕΤ.
  Ο Δημήτρης Καραγιάννης είναι Παιδοψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής και έχει ιδρύσει μαζί με την συζυγό του Ελένη Καραγιάννη το θεραπευτικό και εκπαιδευτικό ινστιτούτο "Αντίστιξη" στο οποίο εκπαιδεύονται ειδικοί της ψυχικής υγείας στην οικογενειακή και ομαδική ψυχοθεραπεία με βάση την υπαρξιακή συστημική θεώρηση. Η θεώρηση αυτή αναλύεται συνοπτικά και με εύληπτο τρόπο στο εν λόγω βιβλίο του Καραγιάννη, ο οποίος επιχειρεί να μας εξηγήσει πώς το επίμονο και ενεργοβόρο αίσθημα της αδικίας μπορεί να επηρεάσει τις συντροφικές, οικογενειακές και επαγγελματικές μας σχέσεις, πώς αποκτήσαμε το αίσθημα αυτό και πόσο εύκολο είναι να το κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας !
 Δεν δηλώνω άνευ άλλου τινός υποστηρίκτρια της υπαρξιακής συστημικής θεώρησης, αλλά τουλάχιστον οι δικές μου προσλαμβάνουσες παραστάσεις, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο Δημήτρης Καραγιάννης μάλλον ξέρει τί λέει.  
 Κι επειδή - κατά τη γνώμη μου - οι κοινωνικές επαναστάσεις που οδηγούν σε στέρεα αποτελέσματα είναι στην πραγματικότητα βραδυφλεγείς και ξεκινούν από τα έσω, καλό είναι να αποφασίσουμε, ποιά πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατός μας : η εκδίκηση ή η ανάταση ;;; Η απάντηση θα καθορίσει το είδος του ανθρώπου που θέλουμε να είμαστε και την ποιότητα της κοινωνίας στην οποία θα ζούμε ... 

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, ΓΕΙΤΟΝΑΚΙΑ ΜΟΥ !!!!!
 Η αθεράπευτη πολυλογού σας !!!!!

71 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου... κρατώ ειδικά όσα λες στην τελευταία παράγραφο... ως τροφή για σκέψη... και συμμόρφωση. Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόντεψα να σου ευχηθώ καλό Μάρτη ! Είναι ενδιαφέρον το βιβλίο και αν μη τί άλλο σε βάζει σε σκέψεις που κάνουν καλό στον οργανισμό ! Και σε πολλά σημεία συμφωνώ ...
      Σε φιλώ ταλαντούχα μου !!!!!

      Διαγραφή
  2. Παρα πολυ ενδιαφέροντα όλα αυτά που διάβασα και έμεινα στις τελευταίες φράσεις,όντως η πραγματική ευτυχία είναι τελικα οταν η ζωη δεν παραιτείται,και πάντα πόνος και χαρά πάνε χέρι χέρι αρκεί να μπορείς να τα δέσεις καλα΄μεταξύ τους,καλή εβδομάδα Φωτεινούλα μου,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι όπως τα λες, Νελάκι ! Αρκεί να μην παραιτούμαστε ! Άν πετύχουμε αυτό, θα βρούμε άκρη σε όλα ...
      Φιλιά πολλά, αγαπημένη μου Σεφ !!!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το γουράκι εσύ το έφτιαξες ή απλά συνοδεύει το κείμενο;
    Πολυλογού μεν -δεν το αρνούμαστε-εδιαφέροντα δε τα όσα- μέσα στην πολυλογία σου -μας είπες.
    Εκδίκηση ή ανάταση λοιπόν.....

    Καλή εβδομάδα να έχεις. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γουράκι το έφτιαξα εγώ για μια φίλη που έγινε δικαστίνα.
      Όσο για την πολυλογία, ε με το πες πες κάτι μένει !
      Φιλιά πολλά, σοφή Σωσώ !

      Διαγραφή
  4. Γιατί πολυλογού, καλέ???!!!
    Εμένα τουλάχιστον, μου αρέσουν πολύ τα κείμενα σου κ' πάντα τα διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον...
    Το γουράκι είναι πολύ ωραίο!!!
    (Και αφού σου αρέσουν οι αγκαλιές -όπως μου έγραψες στην προηγούμενη ανάρτησή σου-...)
    Μια ακόμα μεγαλύτερη αγκαλιά!!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι, είμαι πολύ της αγκαλίας, οπότε ευχαρίστως κάθομαι και απολαμβάνω ! χαχα
      Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας. Σ΄ευχαριστώ πολύ που αφιερώνεις χρόνο για να με ακούς ...
      Φιλιά πολλά πολλά, κοριτσάκι !

      Διαγραφή
  5. Όσο κι αν φανεί παράξενο....θα αποκαλυφθώ. Σε πάρα πολλά σημεία του αποσπάσματος από το βιβλίο που μας παρέθεσες....βρήκα τον εαυτό μου. Και ο ειδικός έχει τόσο, μα τόσο δίκιο. Μόνο που λυπάμαι γιατί πέρασαν τα χρόνια....μη ρωτάς λεπτομέρειες. Μόνον αυτά....και σε φιλώ πολύ, γλυκό μου ψαγμένο κοριτσάκι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεπτομέρεις δεν θα ρωτήσω Ελενάκι μου, γλυκό. Εσύ ξέρεις καλύτερα αλλά να μην ξεχνάς πως ό,τι έγινε έγινε ! Από δω και περα τί κάνουμε ...
      Σημειωτέον ότι εγώ δεν ταυτίζομαι με το κείμενο, γιατί πάσχω από άλλα σύνδρομα (χαχα, θα σου πω εν καιρώ), αλλά αυτό που περιγράφει το έχω δει να συμβαίνει σε πολύ δικούς μου ανθρώπους και ξέρω πόσο ενεργοβόρο είναι !
      Ελενάκι μου, εσύ έχεις ταλέντα πολλά, οπότε μη μασάς τίποτα ! Φιλιά πολλά πολλά !!!

      Διαγραφή
  6. Καλό μήνα,Φωτεινή!
    Πολύ ενδιαφέροντα,όσα γράφεις,που δεν ακολουθούμε πάντα.Μεγαλώνοντας νομίζω ότι αποστασιοποιήθηκα απ΄όλα αυτά και έχω βρει γαλήνη.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαλήνη ! Τί πολύτιμη κατάσταση ! Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος ... Δύσκολο όμως υπό τις συνθήκες της ζωής μου να επιτευχθεί ! Οπότε για την ώρα είμαι σε κατάσταση μάλλλον εμπόλεμη και κατ' εξαίρεση σε εκεχειρία !
      Φιλιά Πολλά Πολλά !!!

      Διαγραφή
  7. νομιζω πολλοι ειμαστε αυτοι που βρηκαμε λιγο τον εαυτο μας μεσα στο κειμενο!κι ενω ξερουμε τις απαντησεις θελουμε καποιον να μας τις υπενθυμιζει!Σ'ευχαριστουμε που αποψε μας υπενθυμισες...(και τον κ.Καραγιαννη βεβαιως βεβαιως!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι κάνουν οι φίλοι, κοριτσάκι ! Ο ένας υπενθυμίζει στον άλλο ! χαχα
      Έχει ενδιαφέρον ο Καραγιάννης, αξίζει να τον παρακολουθεί κανείς ...
      Σε φιλώ πολύ και σ' ευχαριστώ που πέρασες από το σποιτάκι μου !

      Διαγραφή
  8. Αχ αυτή η αδικία...πως μας τρώει τη ζωή! Είναι πολύ δύσκολο να φύγουμε απ'αυτό και να πάμε παραπέρα. Είναι πολλές οι παράμετροι, πολλά τα ''ναι αλλά''... Η απόδοση δικαιοσύνης κατά πόσο είναι ''εκδίκηση''; Για τι κοινωνίες μιλάμε; Μεγάλο θέμα έβαλες πολυλογού μου, αλλά εξαιρετικό. Ναι σε πολλά...πάρα πολλά πράγματα, πρέπει να προχωράμε και να μη ψάχνουμε να τιμωρήσουμε... είναι όμως και το ''προς αποφυγήν''...τι γίνεται μ'αυτό; Αχ δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο βραδιάτικα...χαχα...Μου αρέσει το γουράκι πάντως...και θα κλείσω μ'αυτό...Φιλιά πολλά Φωτεινούδι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μ' αρέσει το Φωτεινούδι ! χαχα
      Πράγματι μεγάλο θέμα, αλλά άν διαβάσεις το βιβλίο θα καταλάβεις ότι μιλά για το αίσθημα της αδικίας που σε καθηλώνει σε απραξία, που δεν κινητοποιεί σε διεκδίκηση αλλά που μας αναλώνει σε άγονα παράπονα και στείρες παρατηρήσεις.
      Κι εγώ κρατώ το Φωτεινούδι και δεν φοβάμαι τίποτα !
      Σε φιλώ πολύ πολύ, καλή μου εξομολόγε !

      Διαγραφή
  9. Αν σου πω οτι μεχρι να φτασω στο τελος και να δω το ονομα του συγγραφεα ,πιστευα οτι ειναι δικο σου πονημα..σκεφτηκα
    η Φανουλα μιλα για αδικιες, προσφυγές , δικαιοσυνη,τελος παντων αποφασισε να μας κανει μια αναλυση των συναισθηματων απο τα οποια διακατεχονται οι καταφευγοντες σ΄αυτη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή παρατήρηση για ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που επιμένουν να περνούν τη ζωή τους στις δικαστικές αίθουσες, χωρίς να είναι δικηγόροι ! Το θετικό πνεύμα ξανακτύπησε ! Afra for ever !!!
      Άντε να τα πούμε και από κοντα !!!! Φιλιάαααα !!!

      Διαγραφή
  10. Οπως πάντα εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα της ανάρτησής σου και μου θύμησε τη ρήση της σοφής γιαγιούλας μου...."Παιδιά μου, ότι δεν μπορείτε να ξεχάσετε, να το συγχωρείτε και ότι δεν μπορείτε να συγχωρείτε, να το ξεχνάτε......."στην αδικία αναφερότανε, στην πικρία,στην έλλειψη δικαιοσύνης...
    Το παλεύω ,αλλά δεν μπορώ να πώ ότι έχω αγγίξει έστω κατελάχιστο, αυτό το μεγαλείο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πρόκειται για μεγαλείο, Κλαυδιάκι μου ! Εγώ θυμώνω πολύ όταν νιώθω ότι αδικούμαι, κάνω φασαρία, τα βάζω με Θεούς και δαίμονες, απλώς μετά βαριέμαι να ασχολούμαι, εκτός εάν υπάρξει για κάποιο λόγο αναζωπύρωση !
      Κλαυδιάκι μου, όλοι άνθρωποι είμαστε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ! Σε φιλώ πολύ πολύ !!!

      Διαγραφή
  11. Και επίσης στην αδικία δεν πρεπει να λεμε:ας το βρει απο τον ΘΕΟ!δηλαδη, βγαζουμε απ έξω τον εαυτο μας, και ριχνουμε το φορτιο στον ΘΕΟ!Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ!
    ενα απο τα ρητα που βρηκα για τους κουμπαραδες, γραφει:Η αγάπη, όχι ο χρόνος,γιατρεύει όλες τις πληγές...
    Και ενα άλλο: αντι να δίνεις καλές συμβουλές, δώσε το καλό παράδειγμα...
    (αντιγραφη αλλα χωρις προέλευση).Barby-b....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαρμπουνάκι μου, συμφωνώ σε όλα ! Γι΄αυτό κι εγώ είμαι μεγαλόψυχη, για να δίνω το καλό παράδειγμα ! χχχααααααα
      Αγγελικό μου, Μπαρμπουνάκι σε φιλώ πολύ πολύ και σ΄ευχαριστώ που υπάρχεις ...

      Διαγραφή
  12. kalispera exeis dikio h adikia einai ena sinesthma pikro o namws den ua mas parh apw kato arki na prwxoramai mai agaph kai esiodwjia filakia kalw bradh....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από το σπιτάκι μου, κοριτσάκι ! Δίκιο έχεις, πρέπει να προχωράμε με αιοδοξία ! Πού να την βρούμε όμως την έρμη ;
      Γιατί μερικές (!) φορές νιώθω ότι την χάνουμε. Αξίζει όμως να μην τα παρατάμε, ε ; Φιλιά Πολλά Πολλά !!!

      Διαγραφή
  13. Το να αισθάνεται κάποιος ότι μονίμως αδικείται και να πασχίζει μονίμως να αποδείξει ότι είναι θύμα, μικρό το κακό σε σχέση με την επιθυμία του ίδιου να εκδικηθεί οπωσδήποτε για την αδικία που θεωρεί ότι μονίμως συντελείται στο πρόσωπο του.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η εκδίκηση είναι χειρότερη, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν κάνουμε κακό μόνο στον εαυτό μας αλλά και σε άλλους.
      Να είσαι καλά καλή μου Xristin !

      Διαγραφή
  14. Καλημέρα Φωτεινούλα και καλή εβδομάδα!!
    Όσο ζει κανείς με το αίσθημα της αδικίας το μόνο που καταφέρνει είναι να γυρίζει πίσω αντί να προχωράει μπροστά! Το να επιδιώκει εκδίκηση, του μαυρίζει την ψυχή! Αλλοιώνει πολλά από τα όμορφα στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν μέσα σου! Τον κάνουν ίσως αυτό που δεν θα ήθελε να είναι. Ανάταση λοιπόν! Για την ανάπτυξη ενός καλύτερου ακόμα εαυτού και μιας καλύτερης κοινωνίας!!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειτονάκι μου ! τα λες καλύτερα και από τον Καραγιαννη, Βιβάκη ! Άρα το έχεις πιάσει το νόημα ! Άξια Άξια !!! Πρέπει να κανονήσουμε να τα πούμε πάλι ! Άντε γιατί χαλαρώσαμε ! χαχα
      Φιλιά Πολλά Πολλά, Γειτονάκι μου !!!

      Διαγραφή
    2. Που είσαι γειτονάκι μου; Αν δεν είχα διαβάσει στο σχόλιό σου παρακάτω ότι οι υποχρεώσεις σε κρατάνε μακριά μας θα σου τηλεφωνούσα! Όποτε βρεις ελεύθερο χρόνο ξέρεις εσύ,ε; :))
      χαχαχα καλύτερα από τον Καραγιάννη δεν θα τα πω ποτέ Φωτεινούλα μου, αλλά η ρουφιάνα η ζωή ( έτσι την αποκαλώ πολλές φορές,ελπίζω να μην παρεξηγηθώ ) μου έχει δώσει πολλά μαθήματα! Είδα την σημερινή ανάρτησή σου! Πάω εκεί για τα υπόλοιπα! :)

      Διαγραφή
  15. Δύο φορές στη ζωή μου βρέθηκα σ' αυτή τη θέση και τις δύο λύγισα.
    Η αδικία έφτασε μέχρις βαθιά στα κόκκαλά μου στο μεδούλι.
    Θέλησα να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.
    Κανέναν δεν μπόρεσα να πείσω.
    Οι άνθρωποι όταν δεν τους αφορά η αδικία δεν νοιάζονται.
    Καμιά φορά ξεβολεύει τους ανθρώπους να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να αποκαταστήσουν τις αδικίες...
    Αποτέλεσμα μου έκανε κάθε φορά τουλάχιστον 1 εξάμηνο για να ξεφύγω απ' αυτό.
    Πήρα απόφαση ότι πρέπει να προχωρήσω ακόμη και σαν αδικημένη.
    Ευτυχώς όμως ο Θεός βλέπει και αποκαθιστά εκείνος τις αδικίες για όσους πιστεύουν στο Θεό.
    Για τους άλλους η ζωή ξέρει να ανταμείβει ξέρει και να τιμωρεί.
    Πάντα έρχεται η λύση.... από μόνη της.
    Το κείμενο σοφό και υπέροχο και η ανάρτησή σου εξαιρετική.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλωράκι, νομίζω πως όλοι μας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας έχουμε νιώσει βαθιά αδικημένοι ! Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας να προσπαθούμε να αποκαθιστούμε την αδικία ! Κάποιες φορές το καταφέρνουμε και κάποιες όχι ! Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο χρόνος θα φροντίσει να επανέλθουν τα πράγματα σε τάξη ! Συμφωνώ μαζί σου !
      Ξέρεις πόσο σε εκτιμώ και εύχομαι ποτέ ξανά να μην βιώσεις κάτι ανάλογο με αυτό που περιγράφεις ! Σε φιλώ πολύ ...

      Διαγραφή
  16. Σοφό το κείμενο, με πραγματικά ηχηρό μήνυμα!!
    Πολύ μεγάαααλη συζήτηση χωράει το συγκεκριμένο θέμα!
    Κράτα, λοιπόν, γλυκειά "πολυλογού", την όρεξή σου να το αναλύσουμε στην ..Πάτρα!!!!!
    Φιλί μεγάλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι στην Πάτρα !!! Πώς λέμε : στη Μόσχα αδερφές μου στη Μόσχα ! χαχαχα
      Χαίρομαι πολύ που θα έρθεις λέμεεεε !!!! Θα τα πούμε από κοντά τότε, Πεπάκι, γιατί πράγματι μεγάλη συζήτηση αυτό το θέμα ! Φιλιά πολλάαααα !!!

      Διαγραφή
  17. Δεν ξέρω την αφορμή γι' αυτήν την ανάρτηση, μου φάνηκε όμως πολύ "στην ώρα της"!!!! Δεν αναλώθηκα ποτέ στην προσπάθεια να αποδείξω την αδικία στο πρόσωπο μου, άφησα τον χρόνο να το κάνει και ομολογώ ότι υπήρξε πάντα συνεπής!!!! Βέβαια η ανάλυση του όλου θέματος είναι επιτυχημένη για όποιον μπει στη δύνη της απόδειξης, της αποκάλυψης της αδικίας! Και, οπωσδήποτε, δεν είναι ένα θέμα που "σηκώνει" τηλεγραφική απάντηση, θέλει πολλή συζήτηση και οι περιστάσεις δεν μας το επιτρέπουν!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπήρξε αφορμή σε προσωπικό επίπεδο, η αφορμή ήταν η διαπίστωση ότι σε κοινωνικό επίπεδο, αντί να ενεργούμε να ανατρέψουμε αυτά που μας αδικούν, καθόμαστε και κλαιγόμαστε για το πόσο αδικημένη είμαστε ! Σίγουρα δεν σηκώνει το θέμα τηλεγραφική απάντηση, οπότε να το συζητήσουμε από κοντά στην Πάτρα ! Χιχιχι ...
      Φιλιά Πολλά, Φιλιάκι μου καλό !!!

      Διαγραφή
  18. Εξαίρετη ανάρτηση, με έβαλες σε σκέψεις που όμως δεν θα στις αναλύσω γιατί θα γεμίσω πολλές σελίδες,βλέπεις αδικημένη κι εγώ....αλλά έχω σταματήσει να γκρινιάζω απλά συνεχίζω να προσπαθώ και να ξαναρχίζω από την αρχή.....
    Πολύ όμορφο το γουράκι σου!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρενάκι μου, σοφά πράττεις ! Γιατί είναι έξυπνο να προελαύνουμε κα ινα διεκδικούμε, αλλά είναι σοφό να ξέρουμε πού θα πρέπει να σταματήσουμε ! Όχι να παραιτηθούμε, αλλά να περιμένουμε υπομονετικά το πλήρωμα του χρόνου που θα αποκαταστήσει την αδικία ! Πιστεύω ότι εν καιρώ πάντα λάμπει η αλήθεια !
      Φιλιά Πολλά, κοριτσάκι μου !!!

      Διαγραφή
  19. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου έδωσα το ερέθισμα για μια τέτοια καταπληκτική ανάρτηση...
    "...η ευτυχία δεν αναφέρεται στην απουσία πόνου, αλλά στη ζωή που δεν παραιτείται..."
    Αυτό, και η δική σου παρατήρηση περί ανάτασης είναι τα λατρεμένα μου σημεία της...ας είναι η αιχμή του δόρατος η ανάταση!
    Και να συνεχίσεις να είσαι "πολυλογού"...φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι, εγώ σ΄ευχαριστώ που μου έδωσες το ερέθισμα να θυμηθώ και να μοιραστώ με τις γειτονοπούλες μου αυτές τις σκέψεις που νομίζω πως είναι πολύ χρήσιμες ! Μακάρι κι εγώ στο μέλλον να σε εμπνεύω για κάτι ενδιαφέρον ! χαχα άσε με να ελπίζω !
      Κι εγώ κρατώ αυτό το περί "μη παραίτησης" ! Είναι η ουσία του πράγματος ...
      Φιλιά Πολλά Πολλά !!!!!

      Διαγραφή
  20. Καλό μήνα Φωτεινή μου!!! Πολυ ενδιαφέρουσα ανάρτηση... αφορμή για προβληματισμό!!! Δε συνηθίζω να παραπονιέμαι για την αδικία... Οχι πως δεν τη νιώθω βέβαια!!!
    Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινούλα μου, χαίρομαι πολύ που σου έδωσα μια αφορμή για προβληματισμό ! Άλλωστε κι εγώ συνεχώς προβληματισμένη είμαι ! χαχαχα
      Να είσαι καλά, κοριτσάκι μου ! Και να παλεύουμε όποως και όσο μπορούμε ...
      Φιλιά Πολλάααα !!!!

      Διαγραφή
  21. Φωτεινή... η αδικία είναι πολύ ενοχλητική για όλους... ωραία τα λέει ο γιατρός... ας ελπίσουμε ότι θα την ανεχόμαστε όταν μας συμβαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως το ζητούμενο δεν είναι να την ανεχόμαστε, Παρασκευούλα μου (αγαπημένη μου μέρα εσύ !), αλλά να έχουμε διαύγεια και αντοχή για να πράττουμε σωστά όταν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο ! Και να μην το αφήνουμε να μας αποδυναμώνει ! Κατά τα άλλα, ναι είναι τόσο ενοχλητικό όταν μας συμβαίνει κάτι τέτοιο !
      Φιλιά πολλά πολλά, κοριτσάκι !!!

      Διαγραφή
  22. εσυ να κανεις παντα αυτο που σε γεμιζει

    σε περιμενω στο σπιτακι μου να μου λες την αποψη σου για οσα κανω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως αυτό κάνω ! Να ΄σαι καλά, σ΄' ευχαριστώ που πέρασες !

      Διαγραφή
  23. Υπέροχο κείμενο! Εξαιρετική η ανάρτησή σου και πραγματικά τροφή για σκέψη! Κάποια στιγμή στη ζωή μας θα αδικήσουμε αλλά και θα αδικηθούμε.. δυστυχώς...
    Να έχεις ένα όμορφο βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίκιο έχεις, κοριτσάκι ! Αυτή την παράμετρο δεν την βάλαμε, ότι δλδ μπορεί κι εμείς να αδικήσουμε ...
      Μακάρι αυτές οι καταστάσεις να είναι στη ζωή μας όσο το δυνατόν λιγότερες ! Σ΄ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τη σκέψη σου μαζί μας !
      Σε φιλώ πολύ πολύ !!!

      Διαγραφή
  24. Υπέροχη ανάρτηση Φωτεινή ύπαρξη !!! Ο κος Καραγιάννης τα λέει πολύ σωστά μου φαίνεται κι εμένα..έχεις δίκιο !! Έθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα που τριβελίζει καιρό τώρα το μυαλό μου και με βασανίζει..και ο κος Καραγιάννης το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο !!!
    Είναι η αδικία που νιώθεις όταν συνειδητοποιείς πως άνθρωποι που τους εκτιμούσες και μοιράστηκες μαζί τους αρκετές σημαντικές στιγμές της ζωής σου και έντονα συναισθήματα ξαφνικά σε κάνουν πέρα και σου δείχνουν ότι εσύ δέν είσαι και τόσο σημαντική γίαυτούς όσο νόμιζες...και μετά νιώθεις ότι δέν είσαι γενικά σημαντικός σάν άνθρωπος και κλείνεσαι στον εαυτό σου και φοβάσαι ξανά να ανοιχθείς...αρχίζεις λοιπόν να εγκλωβίζεις τον ξεχωριστό εαυτό σου και δέν εμπιστέυεσαι κανένα...θέλει αρκετό χρόνο μερικές φορές για να ξαναανέβεις στην επιφάνεια...να πάρεις βαθιές ανάσες και να συνεχίσεις το κολύμπι...μέχρι να φτάσεις στην στεριά που τόσο επιθυμείς...όμως υπάρχουν και γοργόνες στο βυθό...αρκει να ανοίξεις τα μάτια σου και να τις δείς...χάχά....κι εγώ πολυλογούυυυυ...στο είπα απο την αρχή...αλλά...σου αρέσει..το ξέρωωωω...χάχάχάααα
    Με απεριόριστη εκτίμηση !! Μιά μεγάλη αγκαλιά και πολλά φιλάκιαααα !! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιρσινούλι μου, κι εσύ καλύτερα απ' τον Καραγιάννη τα λες ! Και πιο παραμυθένια ! Εύχομαι να έχεις φτάσει στην ακτή και να συνάντησες στο δρόμο σου τις γοργόνες που λες ! Πολύ μου άρεσαν οι εικόνες που έφτιαξες μετά την δύσκολη εισαγωγή σου, όπου περιέγραψες την κατάσταση ενός ανθρώπου που έχει πάψει να εμπιστεύεται ... Αχχ, μακριά από μας Μιρσινούλι μου ! Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου, στ' αλήθεια με συγκινείς ! Σε φιλώ πολύ πο΄λυ και σου ανταποδίδω τη ζεστή αγκαλιά !!!

      Διαγραφή
  25. Η αδικία Φωτεινή μου υπήρχε,υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι και άλλος πολύ και άλλος λίγο έχουμε αδικήσει και αδικηθεί, σκοπός είναι να μη μας παίρνει από κάτω γιατί το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να χάνουμε την γαλήνη μας.Το γουρακι σου τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερινάκι μου, δίκιο έχεις ! Αδικούμαστε και αδικούμε. Αρκεί να μην μένουμε σε αυτό και να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι όσο περνά ο καιρός ...
      Σε φιλώ πολύ πολύ πολύ !!!!

      Διαγραφή
  26. Αγαπημένα μου γειτονάκια, ελπίζω να συγχωρήσετε την απουσία μου αυτήν την περίοδο, αλλά οι υποχρεώσεις συχνά μας ξεπερνούν ...
    Θα επανέλθω να απαντήσω σε κάθε μια ξεχωριστά όπως κάνω πάντα, αλλά χρειάζομαι χρόνο, για να είμαι ουσιαστική και όχι τυπική.
    Χαίρομαι πολύ να διαβάζω τα σχόλια σας και κρατώ σημειώσεις !
    I 'll be back !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, κοπελιά, κόντεψε να μπει ο Μάρτης για να μας απαντήσεις !!!!!

      Διαγραφή
  27. τοκ!τοκ!!παρακαλω!!ενας κουμπαρας...σας....περιμενει...!!!!ευχαριστω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιριδάκι μου, τον έχω αρπάξει και αναρτήσει ! Σ΄ευχαριστούμε πολύ πολύ ! Κι εγώ σε φιλώ κατσιαστικά !!!

      Διαγραφή
  28. ΗΡΘΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΗΡΘΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΥΤΗ!!
    ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ!
    ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΩ!!!
    ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπωσδήποτε έχει ο Θεός για όλους, Ρενού ! Δε λες ευτυχώς που υπάρχει και Αυτός ! Πράγματι είναι μεγάλο το θέμα ...
      Φιλιά Πολλά, Ρενούυυυυ !!!!

      Διαγραφή
  29. καλημέρα, ήρθα να σε βρώ και καλώς σε βρήκα, καλύτερα δεν θα μπορούσα!
    εκπληκτικό απόσπασπα, μαρτυρά πόσο δύσκολες και πολύπλοκες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Νομίζω ότι χρειάζεται πολύ δουλειά με τον εαυτό μας. Μαζί την αδικία παρέα πάει και ο εγωισμός, που πολλές φορές δεν μας κάνει να σκεφτόμαστε καθαρά. Μεγάλη κουβεντα...
    Συγχαρητήρια και πάλι για την πολύ ωραία ανάρτηση
    καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύπλοκες οι ανθρώπινες σχέσεις, γιατί πολύπλοκα τις αντιμετωπίζουμε. Αδικία και εγωισμός (κυρίως αυτός) μας αποπροσανατολίζει. Κάπου κάπου όμως βρίσκουμε την άκρη του νήματος και φτάνουμε ο ένας στον άλλο !
      Επί τη ευκαιρία, να σου πως για άλλη μια φορά πόσο θαυμάζω τη δουλειά σου ! Είναι Εξαιρετική !
      Σε Φιλώ Πολύ Πολύ !!!

      Διαγραφή
  30. Υπέροχη ανάρτηση και το γουράκι τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ ! Και που πέρασες από το σπιτάκι μου και για τα καλά σου λόγια ! Σε φιλώ !!!

      Διαγραφή
  31. Φωτεινή μου εγω πιστεύω πώς όταν έχουμε δίκιο πρέπει να παλεύουμε να το βρούμε σηκώνοντας το κεφάλι ψηλά χωρίς φόβο!!!Δεν πρέπει να αφήνουμε το άδικο να μας τρώει μέσα μας γιατί η εκδίκηση είναι κατι πολύ άσχημο που μόνο ικανοποίση δεν μπορςεί να μας δώσει!!
    Το γουράκι σου μου άρεσε πολύ!!!!!
    Και στο σπιτάκι μου σε περιμένει ενας κουμπαρας!!! φιλακια και καλη εβδομάδα να εχεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νασιούλα, φυσικά και πρέπει να παλεύουμε για το δίκιο μας ! Όταν μόνο θρηνούμε για όσα μας έχουν συμβεί, τότε είναι που τίποτα δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε με επιτυχία ! Και νομίζω πως αυτό είναι και το νόημα του βιβλίου του Καραγιάννη.
      Τον υπέροχο κουμπαρά σου τον άρπαξα ! Ζηλεύω το ταλέντο λέμεεεεεε !!!!!
      Σε φιλώ πολύ πολύ, μάγε του πηλού !!!!

      Διαγραφή
  32. Περνάω τόσο καλά εδώ με τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις σου . Να είσαι καλά και συνέχισε να μας γράφεις.
    Μετά από τόσα βραβεία , τολμώ να σου πω ότι έχω και εγώ ένα για σένα
    πολλά φιλιά και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και για το δωράκι σου !!! Το έβαλα κιόλας στο σπιτάκι μου !
      Ελπίζω να τα λέμε ...
      Σε φιλώ πολύ πολύ !!!

      Διαγραφή
  33. Νικολιτσα Αντωνοπουλου12 Φεβρουαρίου 2013 στις 4:49 μ.μ.

    Φωτεινακι μου γεια σου.Πολυ ωραιο αυτο για την αδικια.Πρεπει ολοι να προσεχουμε γιατι καμια φορα χωρις να το καταλαβουμε μπορει να αδικησουμε καποιον.Καινα τι΄λεει ο λαος για την αδικια: 1 Μακρια α π΄ταδικο. 2.Οποιος τρωει το ξενο δικηο τρωει τα κρεατα του.3 .Τα δικα σου αμπελια φραζε και τα ξενα μη γυρευεις.Και ο Ιωαννης ο Δαμασκηνος λεει: Οι αδικοι ως θαλασσα αναβραζομενη ουτω κλυδωνισθησονται και αναπαυσην ου μη δυνανται.Αυτα.Σε φιλω και περιμενουμε και αλλα ωραια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω σου έγιναν έξη τα στιχάκια ε ; Σε πολύ καλό δρόμο είσαι ! χαχα
      Καλά τα λέει και ο λαός και ο Δαμασκηνός, καλή μου Νικολίτσα ! Σε φιλώ τα μάλα και σύντομα θα τα πούμε και από κοντά !!!

      Διαγραφή
  34. εκανα μερες να έρθω...και τι βλέπω ενα κειμενο καταπληκτικό...και εγώ με το φτωχό μου το μυαλο διαβαζοντας το είπα... το κορίτσι μας ...γραφει απο τις εμπειρίες του.. και βλεπει πόσες ώρες απο την ζωή μας καταναλώνουμε... σε αδικίες και δίκια....δεν ξερω δεν είμαι παθών να καταλαβω πως μπορεί ενας ανθρωπος μπορεί να φτασει να βλαψει τον άλλον χωρίς να υπαρχει λόγος... δεν μου περναει απο το νου οτι μπορεί να συνβει.... και ομως το ξερω.. οτι γίνεται... αλλα απλως δεν μπορω να το καταλαβω...Φωτεινακι μου.... φιλώ σε....η αργοπορημένη σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρουλάκι μου, την πάτησες κι εσύ ! χαχα ... Όχι δεν έγραψα εγώ για την αδικία που βλέπω λόγω ιδιότητας, αν και πολλά από αυτά τα έχω πράγματι δει να συμβαίνουν ! Εσένα παιδί μου ποιός να σε αδικήσει ; Αδικούνται οι άγγελοι ;;;
      Δεν πειράζει που αργοπόρησες ! Κι εγώ στο ίδιο κλαμπ ανήκω !
      Σε φιλώ ατελείωταααααααα !!!!!!

      Διαγραφή